Aktuality
Neděle, 02. listopad 2014:
Kávové nápoje pro zahřátí
Irská káva, námořnické caffé latte aj. Kávové nápoje, které skvěle chutnají a navíc zahřejí. Recepty nejsou složité a nápoje si každý může jednoduše připravit doma.
..vícePondělí, 27. říjen 2014:
Docent Kohout vystoupil na "kávové" tiskové konferenci
Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. vystoupil 23. 10. 2014 na tiskové konferenci Fóra zdravé výživy. Tématem jeho sdělení bylo "Jak káva prospívá našemu zdraví".
..víceNapsali o nás
Čtvrtek, 20. listopad 2014:
zdraviamy.cz: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout.
Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.
..víceO INSTITUTU KÁVY
Institut kávy vznikl jako nezávislá aktivita, jejímž smyslem je osvětově působit jak u laické, tak i odborné, zejména lékařské, veřejnosti, a to v oblasti konzumace kávy, její výroby, způsobu užívání a účincích na lidský organismus.
Zakladateli a garanty institutu jsou přední tuzemský gastroenterolog a nutricionista doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (Fakultní Thomayerova nemocnice), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, výživu a zdravý životný styl MUDr. Peter Minárik (Onkologický ústav sv. Alžběty v Bratislavě). Mezi partnery Institutu kávy patří Mezinárodní kávová organizace (ICO - International Coffee Organization).
Káva a zdraví
Antioxidanty
Tyto látky se převážně nacházejí v kávě, ovoci, zelenině, čokoládě, červeném víně a v cereáliích. Existuje několik druhů antioxidantů, z nichž nejvýznamnější jsou vitaminy A (karotenoidy), C a E (tokoferoly) a dále flavonoidy i polyfenoly
Mýty o kávě
Mýtus 1 – Káva škodí zdraví
Jedním z nejstarších a také nejrozšířenějších mýtů o kávě je negativní vliv konzumace kávy na lidský organismus. To ale dosavadní vědecké studie neprokázaly. Naopak. Přiměřená konzumace několika šálků kávy denně představuje prevenci proti celé řadě nemocí. A to zejména vzhledem k tomu, že káva obsahuje mnoho pro tělo prospěšných látek. Velkou skupinu tvoří tzv. antioxidanty.